Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ GAUSS – Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Βρισκόμαστε στη Γερμανία, στα τέλη του 1700, όταν σε μία αίθουσα Δημοτικού με περισσότερους από 50 μαθητές, ο δάσκαλος προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση, η οποία είχε ξεφύγει τελείως, βάζει στους μαθητές του την εξής τιμωρία: θέλω λέει να υπολογίσετε πόσο κάνει το άθροισμα όλων των αριθμών από το 1 μέχρι και το 100. Στη συνέχεια έκατσε στην έδρα του όντας σίγουρος πως για τουλάχιστον μία ώρα θα έβρισκε την ησυχία του. Όμως σε λιγότερο από 5 λεπτά ένα χέρι σηκώθηκε δηλώνοντας πως το πρόβλημα λύθηκε!
Όταν ο δάσκαλος είδε την λύση του μαθητή έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Το αποτέλεσμα ήταν σωστό και η ιδέα των πράξεων γοητευτική. Ο μαθητής αρχικά έγραψε τους αριθμούς σε μία σειρά από το 1 μέχρι και το 100 και παρατήρησε ότι αν πρόσθετε κατά ζευγάρια από έξω προς τα μέσα όλοι οι αριθμοί έδιναν το αποτέλεσμα 101. Έπειτα πολλαπλασίασε τον αριθμό 101* 100 φορές και διαίρεσε το αποτέλεσμα με το 2. Αυτό που προέκυψε ήταν ο αριθμός 5050! Μία λύση σωστή για το μαθηματικό κουίζ που έθεσε ο δάσκαλος. Το παιδί αυτό έμελλε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών, ο Carl Friedrich Gauss!
Tι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΟΥΚΑΣ ΤΟΥ BRUNSWICK
Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1977 στο Braunsschweig της Γερμανίας. Οι γονείς του ήταν φτωχοί εργάτες και ο πατέρας του προσπαθούσε να του μάθει την τέχνη του, προκειμένου να γίνει χτίστης. Η μητέρα του όμως βλέποντας το ταλέντο του στα μαθηματικά στάθηκε στο πλευρό του και τον στήριξε. Όμως δεν έφτανε μόνο αυτό. Τα οικονομικά της οικογένειάς δεν ήταν αρκετά για να στηρίξουν τις σπουδές του. Όμως η ευφυΐα και το ταλέντο του Gauss τράβηξαν την προσοχή του Δούκα του brunswick, ο οποίος τον έστειλε αρχικά στο κολέγιο της περιοχής και έπειτα στο πανεπιστήμιο του γκέτινγκεν. Στα χρόνια αυτά ανακαλύπτει πολλά σημαντικά θεωρήματα ένα εκ των οποίων είναι όταν το 1796 απέδειξε ότι οποιοδήποτε κανονικό πολύγωνο όπου ο αριθμός των πλευρών του ικανοποιεί τους πρώτους αριθμούς του Φερμά μπορεί να κατασκευαστεί με κανόνα και διαβήτη! Το γεγονός ότι η πρώτη του απόδειξη αφορούσε την γεωμετρία δεν αποτελεί έναυσμα για να τον χαρακτηρίσουμε γεωμέτρη. Το 1799 δίνει μία πανέμορφη απόδειξη του θεμελιώδους θεωρήματος της άλγεβρας, όπου σύμφωνα με αυτό όλα τα πολυώνυμα με μιγαδικους συντελεστές έχουν τουλάχιστον μία μιγαδική ρίζα.
GAUSS ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Το 1801 στρέφει το ενδιαφέρον του και στην αστρονομία. Ένα χρόνο πριν, ο Ιταλός αστρονόμος Giuseppe Piazzi ανακαλύπτει έναν αστεροειδή αλλά χάνει τα ίχνη του πριν προλάβει να κάνει τους υπολογισμούς για την τροχιά του. Ο Gauss όμως τα κατάφερε εκεί που όλοι απέτυχαν. Υπολόγισε την τροχιά και προέβλεψε το σημείο όπου θα εμφανιζόταν στο μέλλον. Αυτή η επιτυχημένη προσπάθεια του, του χάρισε και την θέση του καθηγητή της αστρονομίας και αργότερα την θέση του διευθυντή του αστεροσκοπείου του γκέτινγκεν. Θέσεις που του εξασφάλισαν την οικονομική του ελευθερία που μέχρι τότε δεν είχε μιας και στηριζόταν οικονομικά στον Δούκα του Brunswick.
GAUSS ΚΑΙ ΜΗ ΕΥΚΛΕΙΔΙΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΕΣ
Ο Gauss επίσης ισχυρίστηκε πως ανακάλυψε την δυνατότητα για μη ευκλείδειες γεωμετρίες, όταν ουσιαστικά ξεκίνησε να πιστεύει πως το πέμπτο αξίωμα από τα στοιχεία του Ευκλείδη δεν ήταν απαραίτητα και σωστό. Παρόλο που ποτέ δεν δημοσίευσε κάποια τέτοια απόδειξη διότι φοβόταν για τις αντιδράσεις της κοινότητας, έδωσε βήμα και ώθηση για έρευνα στις μη ευκλείδειες γεωμετρίες, οι οποίες προσέφεραν των απαραίτητων μαθηματικό φορμαλισμό για την θεμελίωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
GAUSS ΚΑΙ Η ΓΚΑΟΥΣΙΑΝΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ
Παράλληλα είχε αναλάβει και την γεωδαιτική μελέτη του κρατιδίου του Ανόβερου. Στην προσπάθειά του αυτή διαχειρίστηκε μόνος του χωρίς υπολογιστή πάνω από 1 εκατομμύρια νούμερα και πράξεις με κατάληξη κατά την ολοκλήρωση του έργου του να παρουσιάσει την έννοια της γκαουσιάνης κατανομής, η οποία αποτελεί θεμελιώδη έννοια στην στατιστική.
Ο Gauss λάτρευε την δουλειά του και ήταν τελειομανής. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του όμως το πέρασε με κατάθλιψη. Κατάθλιψη που οφείλονταν στον θάνατο, στον πρόωρο θάνατο της γυναίκας του Γιοχάνα και ενός εκ των παιδιών του, τον Λουί. Δεν του άρεσε καθόλου η διδασκαλία και δεν συνεργαζόταν με άλλον μαθηματικό καθώς θεωρούσε χάσιμο χρόνου να ασχοληθεί με κάποιον που δεν είχε πηγαίο ταλέντο.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ GAUSS
Στις 23 Φεβρουαρίου του 1855 σε ηλικία 78 ετών φεύγει από την ζωή. Η συνεισφορά του στον κλάδο των μαθηματικών είναι ατελείωτη. Όποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις από κάτω κάποια εξίσωση, κάποιον νόμο ή κάποια μέθοδο που ακούει στο όνομα Gauss. Τον πρίγκιπα των μαθηματικών. Την παρουσίαση αυτήν θα την κλείσουμε με μία φράση του ίδιου, που είπε: Carl Friedrich Gauss
Tα μαθηματικά είναι η βασίλισσα των επιστημών και η αριθμητική είναι η βασίλισσα των μαθηματικών!
Carl Friedrich Gauss
Tag:prosopikotites