THOMAS EDISON, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
Ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες όλων των εποχών, ένας άνθρωπος που άσκησε τεράστια επιρροή στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ένας φοβερός επιχειρηματίας, ο Μάγος του Menlo Park. Ο λόγος φυσικά για τον Thomas Edison.
Tι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ EDISON
Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1847 στο Μέιλαν του Οχάιο. Ήταν το 7 παιδί της οικογενείας. Σε πολύ νεαρή ηλικία προσβάλλετε από οστρακιά η οποία θα του αφήσει προβλήματα στην ακοή και στα δύο αφτιά καθιστώντας τον στην ενήλικη ζωή του σχεδόν κουφό. Το 1854 μετακομίζει μαζί με την οικογένεια του στο Μίσιγκαν εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Εκεί ο μικρός Thomas παρακολουθεί μαθήματα σε δημόσιο σχολείο για 12 μήνες, μιας και τα χαρακτηριστικά του υπερκινητικού παιδιού και η επιρρέπεια του στην απόσπαση προσοχής καθιστούν το έργο των δασκάλων του δύσκολο με αποτέλεσμα να προτείνουν να σταματήσει. Η μητέρα του αναλαμβάνει από εκεί και έπειτα να τον διδάξει στο σπίτι και ο Edison δείχνει τρομερή όρεξη για μάθηση διαβάζοντας βιβλία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ
Σε ηλικία μόλις 12 ετών κάνει την εμφάνιση του το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Ο ίδιος ξεκινάει να πουλάει εφημερίδες στον σιδηροδρομικό σταθμό και δεν αργεί να τυπώσει την δική του μικρή εφημερίδα με μικρά καθημερινά άρθρα τα οποία πουλάει στους ταξιδιώτες. Κατά αυτόν τον τρόπο σε ηλικία μόλις 13 ετών κερδίζει 50 δολάρια την εβδομάδα με τα οποία αγοράζει υλικά για να κάνει πειράματα χημείας και ηλεκτρισμού. Δυο χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστήσει σε ένα σκηνικό το οποίο θα του αλλάξει την ζωή. Ένα παιδί 3 ετών πέφτει στις ράγες του σταθμού και ο Έντισον θα προλάβει να το σώσει λίγο πριν περάσει το τρένο. Ο πατέρας του παιδιού για να τον ευχαριστήσει του μαθαίνει πως να χειρίζεται τον τηλέγραφο.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ
Για τα επόμενα 5 χρόνια γυρνάει την χώρα και εργάζεται σαν τηλεγραφητής ενώ παράλληλα μελετάει τα φαινόμενα του ηλεκτρισμού κάνοντας πειράματα. Το 1868 επιστρέφει στο σπίτι του και βλέποντας την άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειας του αποφασίζει να αναλάβει τις ευθύνες του και ξεκινάει δουλειά στην Western Union. Έπειτα από ένα χρόνο το 1869 η πρώτη του πατενταρισμένη εφεύρεση είναι γεγονός. Πρόκειται για ένα μηχάνημα καταγραφής ψήφων το οποίο βέβαια δεν ενθουσίασε κανέναν με αποτέλεσμα να μην υπάρξει χρηματοδότηση.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ
Άφραγκος για ακόμα μια φορά αλλά με σύμμαχο το πάθος και την επιμονή, η δικαίωση δεν θα αργήσει να έρθει. Η επόμενη του εφεύρεση την οποία ονόμασε τετραγραφικό πολύγραφο επέτρεπε την ταυτόχρονη μετάδοση και λήψη τεσσάρων διαφορετικών σημάτων. Η Western Union ενθουσιασμένη του προσφέρει για την κατασκευή αυτή το ποσό τον 10.000 δολαρίων.
MENLO PARK ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΛΑΜΠΤΗΡΑΣ
Με τα χρήματα αυτά καταφέρνει και στήνει το θρυλικό του εργαστήριο, το Menlo Park. Το εργαστήριο του στελεχώνετε από επιστήμονες που δουλεύουν πάνω σε διάφορες πατέντες προσπαθώντας να δώσουν λύσεις σε διάφορα προβλήματα και είναι τόσο άρτια εξοπλισμένο που θα το ζήλευαν ακόμα και εργαστήρια μεγάλων πανεπιστημίων. Το 1877 έρχεται η εφεύρεση που θα του δώσει την διεθνή φήμη που χρειαζόταν. Κατασκευάζει τον πρώτο φωνογράφο. 11 χρόνια αργότερα θα ξεκινήσει την μελέτη του γύρω από τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ο οποίος να αναφέρουμε πως δεν ανακαλύφθηκε από τον ίδιο όπως είναι ευρέος γνωστό. Από το 1840 αρκετοί επιστήμονες όπως ο Volta, o Evans, o Hamphry Dave και άλλοι ασχολήθηκαν με τον τρόπο λειτουργίας μιας λάμπας αλλά το πρόβλημα ήταν πως το υλικό με το οποίο κατασκεύαζαν το σύρμα που πυρακτωνόταν δεν είχε μεγάλη αντοχή με αποτέλεσμα κάθε φορά που το διαπερνούσε ηλεκτρικό ρεύμα μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτό έσπαγε. Ο Έντισον μαζί με την ομάδα του έρχονται να δώσουν λύση σε αυτό πρόβλημα βρίσκοντας το κατάλληλο υλικό που και θα πυρακτώνεται εύκολα και θα αντέχει πολύ αλλά θα είναι και φτηνό. Έτσι το 1879 πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα με ανθρακοποιημένο νήμα. Το μεγάλο του σχέδιο όμως τίθεται σε εφαρμογή ένα χρόνο αργότερα όπου θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και να το διανέμει στον κόσμο. Το 1882 στην οδό Pearl Street στήνεται το πρώτο εργοστάσιο και έτσι το συνεχές ρεύμα του Έντισον είναι έτοιμο να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη. Και εδώ εμφανίζεται το πρόβλημα του συνεχούς ρεύματος. Δεν μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις διατηρώντας την έντασή του. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί έπειτα από μια μακροχρόνια διαμάχη χρημάτων, φήμης και επιστήμης μεταξύ του Thomas Edison και του Nicola Tesla. Η πρόταση του Tesla ήταν το εναλλασσόμενο ρεύμα για το οποίο χτυπιέται εδώ και χρόνια. Και κατά αυτόν τον τρόπο επετεύχθη η διανομή ρεύματος σε μεγάλες αποστάσεις.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Thomas Edison κατοχύρωσε περισσότερες από 1000 πατέντες, συγκεκριμένα 1093. Στις 18 Οκτωβρίου του 1931 φεύγει από την ζωή. Κλείνοντας να αναφερθούμε στα λόγια του ίδιου που είπε: πολλοί από αυτούς που αποδέχτηκαν την αποτυχία, είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο πριν τα παρατήσουν.
Για αυτό λοιπόν αν αγαπάτε κάτι και σας παθιάζει συνεχίστε, δουλέψτε, πολεμήστε τους φόβους τις ανασφάλειες και τα λόγια των γύρων σας και η επιτυχία θα είναι κάπου εκεί για να σας συναντήσει.
Tag:prosopikotites