RICHARD FEYNMAN, ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Richard Feynman, ένας από τους πιο χαρισματικούς δασκάλους που πέρασαν από την επιστημονική κοινότητα, ένας πρωτοπόρος της επικοινωνίας της επιστήμης, ένας άνθρωπος με χιούμορ, πάθος και περιέργεια μεγαλύτερη από αυτήν που σκότωσε την γάτα του Σρέντινγκερ – ή που δεν την σκότωσε!
Πάμε να τον γνωρίσουμε…
Ο Richard Feynman γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1918 σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του ήταν χαμηλής σχετικά μόρφωσης και είχαν εβραϊκή καταγωγή. Η θρησκεία βέβαια ποτέ δεν του κίνησε το ενδιαφέρον. Λάτρευε την επιστήμη, θεωρούσε θεμελιώδες στοιχείο της ύπαρξής του το να αμφιβάλλει και να θέτει συνεχώς ερωτήσεις. Και ίσως ήταν ένας από τους λόγους για την σχέση του με την θρησκεία, μιας και όταν αρχίσεις να αμφιβάλλεις και ρωτάς, το να πιστέψεις γίνεται λίγο δυσκολότερο, όπως συνήθιζε να λέει.
Την επιστήμη και την φυσική την αντιμετώπιζε σαν χόμπι. Είχε πει μάλιστα πως: Η φυσική είναι σαν το σεξ. Σίγουρα υπάρχουν πρακτικά αποτελέσματα αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε.
Tι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:
ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μέχρι την ηλικία των 15 είχε άριστες γνώσεις σε τριγωνομετρία, άλγεβρα, αναλυτική γεωμετρία, διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό. Τον τελευταίο χρόνο φοίτησης του στο σχολείο κερδίζει τον μαθηματικό διαγωνισμό της Νέας Υόρκης.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Με το που ολοκληρώνει το σχολείο ο Feynman κάνει αίτηση αρχικά για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Columbia, στο οποίο δεν γίνεται δεκτός λόγο της εβραϊκής του καταγωγής. Κατά την διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα ήταν ευρέως διαδεδομένες τέτοιες απαγορεύσεις σε ανεπτυγμένες χώρες και συχνά εμφανίζονται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια. Έπειτα όμως γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης ΜΙΤ. Αρχικά ξεκίνησε την φοίτηση του στα μαθηματικά τα οποία χαρακτήρισε κάπως αφηρημένα και έτσι στράφηκε προς την φυσική.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
Πριν ακόμα την αποφοίτηση του, το 1941, με την είσοδο της Αμερικής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ο καθηγητής Richard Wilson προσλαμβάνει τον Feynman για να εργαστεί στο σχέδιο Μανχάταν. Το σχέδιο Μανχάταν ήταν ένα άκρως απόρρητο άγγλο-αμερικανικό πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων με τον πυρηνικός φυσικό Robert Oppenheimer να είναι διευθυντής του εργαστηρίου Los Alamos που σχεδίασε τις πραγματικές βόμβες.
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ 2Ο Π.Π
Μετά το τέλος του πολέμου και την ολοκλήρωση των σπουδών του απορρίπτει την πρόταση που του γίνεται να εργαστεί στο Πρίνστον, καθώς ήθελε να ακολουθήσει τον καθηγητή Hans Bethe στο Πανεπιστήμιο Cornel, ο οποίος ασχολήθηκε με θέματα αστροφυσικής, κβαντικής ηλεκτροδυναμικής και φυσικής στερεάς κατάστασης. Το 1942 παντρεύεται την Arleen Greenhaum, την οποία αγαπούσε από μικρή ηλικία η οποία πεθαίνει μετά από 3 χρόνια. Λίγο αργότερα το 1952 κάνει έναν δεύτερο γάμο ο οποίος δεν διήρκησε πολύ.
ΒΡΑΒΕΙΟ NOBEL-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Όσον αφορά το ερευνητικό του έργο πρωτίστως να αναφέρουμε την εργασία του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Nobel το 1965. Η κβαντική ηλεκτροδυναμική είναι σχετικιστική κβαντική θεωρία πεδίου της ηλεκτροδυναμικής. Περιγράφει πως αλληλεπιδρούν φως και ύλη. Στο κομμάτι αυτό ο Feynman επινόησε κάποια διαγράμματα τα οποία περιγράφουν αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια. Τα διαγράμματα αυτά είναι γνωστά ως διαγράμματα Feynman. Ένα δεύτερο αντικείμενο μελέτης του για το οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστός είναι η ερμηνεία της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου όπου το υγρό δεν αντιμετωπίζει αντίσταση ενώ ρέει.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Το 1960 παντρεύεται για τρίτη φορά με την Gweneth Howart με την οποία αποκτούν ένα γιό και υιοθετούν μια κόρη. Το 1978 ο Feynman διαγνώστηκε με καρκίνο και μετά από δέκα χρόνια στις 15 Φεβρουαρίου του 1988 φεύγει από την ζωή σε ηλικία 69 ετών.
Tag:prosopikotites