NIKOLA TESLA Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣYΓΧΡΟΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟY
Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε 10 Ιουλίου του 1856 στο Σμίλιαν στην περιοχή Λίκα της σημερινής Κροατίας. Ο πατέρας του ήταν ορθόδοξος ιερέας και η μητέρα του κόρη ιερέα. Ο Νίκολα είχε έναν αδερφό τον Ντάνε ο οποίος ήταν και το αγαπημένο παιδί της οικογένειας μιας και τον αντιμετώπιζαν σαν τον πλέον ταλαντούχο και το παιδί που θα ακολουθούσε την πορεία του πατέρα του. Ο Ντάνε έχασε την ζωή του όταν ο Νίκολα ήταν μόλις 7 ετών. Ένα γεγονός που τον στιγμάτισε για την υπόλοιπη ζωή του. Για πολλά χρόνια υπέφερε από εφιάλτες και παραισθήσεις που συνδέονταν με τον θάνατο του αδερφού του. Ο ίδιος αναφέρει στην βιογραφία του πως μεγάλωσε χωρίς αυτοπεποίθηση μιας και η απώλεια του αδερφού του προκάλεσε τεράστια θλίψη στην οικογένεια με αποτέλεσμα οι γονείς του να μην εκτιμούν τις ικανότητες του Νίκολα.
Tι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ
Μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο προσβλήθηκε από χολέρα και χρειάστηκαν 9 μήνες για να αναρρώσει. Το επόμενο βήμα ήταν να διευθετήσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Ο πατέρας του, του πρότεινε να κρυφτεί στα βουνά για ένα χρονικό διάστημα μέχρι ο ίδιος να εκμεταλλευτεί τις γνωριμίες του και να τον απαλλάξει από το να υπηρετήσει. Ο πατέρας του καταφέρνει λοιπόν να του εξασφαλίσει μια υποτροφία στην ανώτατη πολυτεχνική σχολή του Γκρατς. Οι επιδόσεις του εκεί είναι απίστευτες και η επαφή του με τον καθηγητή Πεσλ τον ωθεί στην κατασκευή κινητήρα μα χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος. Η μεγάλη αφοσίωσή του στις σπουδές και ο αντικοινωνικός του χαρακτήρας λόγω των ατελείωτων ωρών μελέτης κάνει τους συμφοιτητές του να τον περιγελούν. Έτσι ο ίδιος αντιδρά και ξεκινάει την άσωτη ζωή και την χαρτοπαιξία με αποτέλεσμα να διακοπεί η υποτροφία του και να μην αποφοιτήσει ποτέ από την σχολή του Γκρατς.
Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΙΣΟΝ
Δύο χρόνια αργότερα ο Νίκολα εγκαθίσταται στην Βουδαπέστη και προσλαμβάνεται ως τεχνικός σχεδιαστής στο κεντρικό τηλεγραφικό γραφείο της Ουγγαρίας όπου η πρακτική εμπειρία που αποκτά είναι πολύτιμη. Λίγους μήνες αργότερα προσελήφθη στην Ηλεκτρική Εταιρεία Έντισον και έτσι έρχεται σε επαφή με το έργο του Έντισον γύρω από τις γεννήτριες και τους κινητήρες. Το έτος 1884 του γίνετε πρόταση την οποία και δέχεται να εργαστεί στην εταιρεία του Έντισον στην Νέα Υόρκη.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΣΛΑ-ΕΝΤΙΣΟΝ
Ο Νίκολα είχε κερδίσει την εκτίμηση του Έντισον αλλά οι σχέσεις τους δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Αυτό αρχικά οφείλεται στους χαρακτήρες που αυτοί είχαν. Ο Έντισον ήταν άνθρωπος πρακτικός και βασίζονταν στις εμπειρίες του ενώ ο Τέσλα ήταν άνθρωπος με όραμα και ιδανικά. Ο δεύτερος λόγος της διαμάχης τους ήταν ότι ο Έντισον ήταν υποστηρικτής του συνεχούς ρεύματος ενώ ο Νίκολα του εναλλασσόμενου. Η συνεργασία τους εκεί διαρκεί μόνο 6 μήνες μέχρι που ο Τέσλα παραιτείται.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ
Το 1887 βρίσκει νέο χρηματοδότη, τον διευθυντή της εταιρείας Western Union και έχει έτσι την πολυτέλεια να εργαστεί πλέον πάνω στο εναλλασσόμενο ρεύμα. Τα επόμενα χρόνια κορυφώνεται η πορεία του δίνοντας δεκάδες διαλέξεις για το εναλλασσόμενο ρεύμα κερδίζοντας έτσι πολλούς υποστηρικτές. Το 1891 εφηύρε το πηνίο Τέσλα και κατοχυρώνει κι άλλες πατέντες. Στην διάρκεια των χρόνων 1892 με 1903 παράλληλε με το έργο του προσπαθεί να κερδίσει την αντιδικία με τον Μαρκόνι ο οποίος ισχυρίζονταν πως η εκπομπή και η λήψη ραδιοκυμάτων είναι δική του εφεύρεση. Την αντιδικία αυτή την κερδίζει το 1943 και αναγνωρίστηκε και ως εφευρέτης του ραδιοφώνου το 1955.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΛΑ
Από το 1936 και μέχρι το τέλος της ζωής του το FBI παρακολουθούσε τον Τέσλα πιστεύοντας πως είχε αναπτύξει σχέσεις με την Σταλινική Σοβιετική Ένωση.
Ο Νίκολα Τέσλα φεύγει από την ζωή στις 7 Ιανουαρίου του 1943 και βρέθηκε νεκρός δύο μέρες αργότερα μιας και είχε κρεμάσει στην πόρτα του όπως συνήθιζε να κάνει ένα καρτελάκι που έγραφε: μην ενοχλείτε. Κλείνοντας να αναφερθούμε στα λόγια του ίδιου που μας υποδεικνύουν την σημαντικότητα της επιμονής.
Οι αρετές μας και οι αποτυχίες μας είναι αχώριστες, όπως η δύναμη και η ύλη. Όταν χωρίζουν παύει να υπάρχει ο άνθρωπος.
Tag:prosopikotites