MICHAEL FARADAY: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Αν σας ρωτούσα ποια ονόματα σας έρχονται στο μυαλό αν σας αναφέρω τον ηλεκτρισμό, τι θα μου λέγατε; Νίκολα Τέσλα, Τόμας Έντισον, Πίκατσου; Σίγουρα ο κόσμος μας δεν θα ήταν ο ίδιος αν από την λίστα έλειπε ο Michael Faraday!
Tι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Michael Faraday γεννήθηκε το 1791 στο Σάρευ στο Νότιο Λονδίνο. Ο πατέρας σου ήταν σιδεράς και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας του ήταν πολύ άσχημη. Ως παιδί οικογένειας που ανήκει στην εργατική τάξη και όντας στην Αγγλία του 1800 η μόρφωση που έλαβε ήταν ελάχιστη. Οι δουλειές του πατέρα του δεν πήγαιναν καθόλου καλά και σαν να μην έφτανε αυτό αντιμετώπισε και ένα πρόβλημα υγείας κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Η οικογένεια κατάφερε να μείνει ενωμένη εξαιτίας της θρησκευτικής πίστης που είχαν ανήκοντας στο δογμά των Sandemanians. Οι Sandemanians πίστευαν στην αλήθεια της βίβλου και προσπαθούσαν να αναδημιουργήσουν το αίσθημα της αγάπης που είχε χαρακτηρίσει την πρώιμη χριστιανική εκκλησία.
Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗ
Σε ηλικία δεκατριών ετών είναι αναγκασμένος να βρει δουλειά για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Ξεκινάει να εργάζεται σε ένα τοπικό κατάστημα βιβλιοδεσίας όπου αρχικά είναι το παιδί για όλες τις δουλειές και έναν χρόνο αργότερα ,στα 14 του, ξεκινάει την βιβλιοδεσία. Και το εντυπωσιακό δεν είναι αυτό που κάνει την ημέρα, αλλά τη νύχτα! Την ημέρα βιβλιοδένει και το βράδυ διαβάζει ότι βιβλιοδένει.
HUMPHRY DAVY-MICHAEL FARADAY
Και εδώ έρχεται η ευκαιρία που θα του αλλάξει την ζωή. Ένας από τους πελάτες του, του δίνει τέσσερα εισιτήρια που αντιστοιχούσαν στις τέσσερις διαλέξεις που θα έδινε ο Humphry Davy, ο οποίος ήταν χημικός και εφευρέτης που ασχολήθηκε με θέματα του ηλεκτρισμού. Ας μην ξεχνάμε όμως πως ο Faraday ανήκει στην αστική τάξη, οπότε πρέπει να σκεφτεί πώς θα καταφέρει να πλησιάσει τον Davy. Και το σκέφτηκε! Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων κρατάει αναλυτικές σημειώσεις και στη συνέχεια της καθαρογραφεί και της βιβλιοδένει. Έπειτα δίνει το βιβλίο στον Davy με σκοπό να τον εντυπωσιάζει και όντως να εντυπωσιάζει! Το 1813 ο Humphry Davy είχε ένα ατύχημα στα μάτια το οποίο προκλήθηκε κατά την διάρκεια κάποιων πειραμάτων. Έτσι λοιπόν αναγκάζεται να προσλάβει έναν βοηθό και το όνομα του βοηθού αυτού Michael Faraday! Ξεκινάτε μαζί απευθείας ένα επιστημονικό τουρ στην Ευρώπη όπου ο Faraday θα γνωρίσει τον Amper και άλλους επιστήμονες.
HANS CHRISTIAN OERSTED-MICHAEL FARADAY
Και ερχόμαστε στο έτος 1821 όπου θα είναι μία σημαντική χρόνια, όχι μόνο γιατί ξεκινάει την ενασχόληση του με το βασιλικό ινστιτούτο αλλά είναι και η χρονιά που παντρεύεται την γυναίκα του Sarah Bernard. Επίσης θα διαβάσει το paper που δημοσίευσε ο Δανός φυσικός Ηans Christian Oersted το οποίο βασίστηκε στο διάσημο πειραμα του Οersted που αφορούσε τη δημιουργία μαγνητικού πεδίου εξαιτίας της κίνησης ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε έναν αγωγό. Ο faraday εντυπωσιάζεται και ξεκινάει την δουλειά και τα πειράματα πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΤΟΥ
Μετά από αναρίθμητα πειράματα που κάνει στην πάροδο του χρόνου ανακαλύπτει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, διαπιστώνει την δεξιόστροφη φορά του μαγνητικού πεδίου σε σχέση με την φορά του ρεύματος που το παράγει και επινοεί τον μετασχηματιστή. Επίσης ανακάλυψε το βενζόλιο και δίνει μία περιγραφή κάποιων ιδιοτήτων του, επινοεί τον αριθμό οξείδωσης και μέρος πειραμάτων του σχετίζονται με την ηλεκτρόλυση. Εκτός φυσικά από τους νόμους της ηλεκτρόλυσης που διατυπώνει εισαγάγει όρους που χρησιμοποιούν ευρέως ακόμα και σήμερα όπως κάθοδος, άνοδος, ηλεκτρόδιο, και ιον.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Εκτός όμως από την απίστευτη συνεισφορά του στην επιστήμη ο Faraday βάζει το λιθαράκι του και στο δέντρο της αγάπης. Το 1825 καθιέρωσε τις χριστουγεννιάτικες διαλέξεις στο βασιλικό ινστιτούτο, όπου εκεί ένας επιστήμονας κάνει μία παρουσίαση ενός θέματος της αρεσκείας του σε παιδιά. Ο λόγος της καθιέρωσης των διαλέξεων αυτών ενδεχομένως να είναι το γεγονός ότι δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε, ότι δηλαδή η αρχική αφορμή για την επιστημονική πορεία στάθηκαν οι τέσσερις διαλέξεις που παρακολούθησε από το Humphry Davy. Την παρουσίαση αυτήν θα την κλείσουμε με το απόσπασμα που είπε ο ίδιος στο κλείσιμο μιας από τις γνωστότερες παρουσιάσεις του στις χριστουγεννιάτικες διαλέξεις. Είπε λοιπόν:
το μόνο που μπορώ να σας πω στο τέλος αυτών των διαλέξεων είναι να εκφράσω την επιθυμία μου να είστε ικανοί να συγκριθεί με ένα κερί, κάνοντας τις πράξεις σας τιμητικές και αποτελεσματικές απέναντι στους συνανθρώπους σας!
MICHAEL FARADAY
Ο Michael Faraday φεύγει από την Ζωή στις 25 Αυγούστου του 1867 σε ηλικία 75 ετών.
Tag:prosopikotites