MARIE CURIE, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ
Επιστήμη και γυναικεία χειραφέτηση σημαίνει Marie Curie!
Η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, η πρώτη γυναίκα που θάφτηκε στο Πάνθεον, στο μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι μεγάλοι άντρες της Γαλλίας. Πάμε να την γνωρίσουμε:
Tι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόβσκα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1867 στην Βαρσοβία. Ήταν το 5ο παιδί της οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής φυσικής και μαθηματικών. Σε ηλικία 11 ετών η Μαρί χάνει την μητέρα της από φυματίωση ενώ δύο χρόνια πριν είχε χάσει και μια αδερφή της από τύφο. Ο μισθός του πατέρας της μειώνεται κατά πολύ και τους καθαιρούν και το διαμέρισμα όπου διαμένουν λόγω των πολιτικών φρονημάτων του πατέρας της. Παρ’ όλες τις δυσκολίες η Μαρί καταφέρνει και ολοκληρώνει τις σπουδές της σε κρατικό γυμνάσιο και μάλιστα με εξαιρετικές επιδόσεις σε μαθηματικά και φυσική. Για την μετέπειτα πορεία των σπουδών της όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. Τα χρόνια εκείνα το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας δεν επέτρεπε την εισαγωγή και φοίτηση σε γυναίκες. Οι πανεπιστημιακές σπουδές ήταν προνόμιο μόνο για τους άντρες. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για την ίδια μιας και παρακολουθούσε μαθήματα στο παράνομο ¨Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο¨, έναν μυστικό οργανισμό που παρείχε κρυφή εκπαίδευση στους νέους Πολωνούς. Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Μαρί εργάζεται και στέλνει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της στην αδερφή της Μπρόνια για να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Η συμφωνία μεταξύ τους ήταν πως μόλις η Μπρόνια αποφοιτούσε θα έκανε το ίδιο για την Μαρί.
ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Το 1891 η Μαρί φτάνει στο Παρίσι. Εκεί καταφέρνει και σε μόλις 3 χρόνια γίνετε κάτοχος πτυχίου φυσικής και έναν χρόνο αργότερα αποκτά και πτυχίο μαθηματικών. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και ατελείωτων ωρών μελέτης έφτανε σε σημεία που η υγεία της βρισκόταν σε κίνδυνο και λιποθυμούσε από την πείνα.
Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΕΡ ΚΙΟΥΡΙ
Το έτος 1894 η Μαρί συναντάει τον Πιέρ Κιουρί, ο οποίος είναι φυσικός και αυτό αρχικά ανέπτυξε έναν αλληλοσεβασμό μεταξύ τους, ο οποίος στην συνέχεια εξελίχθηκε σε αγάπη και το 1894 ο Πιέρ της κάνει πρόταση γάμου. Η Μαρί αρχικά απάντησε αρνητικά μιας και η ίδια θεωρούσε πως ο γάμος αυτός θα επισφράγιζε οριστικά την παραμονή της στην Γαλλία και δεν θα επέστρεφε στην πατρίδα της. Μετά από έναν χρόνο βέβαια αποδέχεται την πρόταση και παντρεύονται. Με τον Πιέρ απέκτησαν δύο κόρες, την Ειρήνη και την Εύα, και από τον γάμο αυτό υιοθέτησε και το επώνυμο του άντρα της.
ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ
Η δουλειά ενός φυσικού, του Ανρί Μπεκερέλ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Μαρί. Το 1896 ο Ανρί Μπεκερέλ ανακάλυψε πως τα άλατα ουρανίου εξέπεμπαν έναν τύπο ακτινοβολίας που ήταν διαφορετικός από τις ακτίνες Χ και μπορούσε να αποτυπωθεί σε φωτογραφική πλάκα. Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης της παραχωρεί ένα υπόγειο εργαστήριο με στοιχειώδη εξοπλισμό και έτσι η Μαρί ξεκινάει την μελέτη της γύρω από το φαινόμενο της ακτινοβολίας. Στην έρευνα αυτή ο άντρας της Πιέρ συνεργάστηκε μαζί της και οι αποδόσεις τους είναι θεαματικές. Το καλοκαίρι του 1898 ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου στοιχείου που ονόμασαν πολώνιο προς τιμήν της πατρίδας της και στο τέλος του ίδιου έτους ανακαλύπτουν και δεύτερο νέο στοιχείο το οποίο ονομάζουν ράδιο από την λατινική λέξη Ray-ακτίνα και φυσικά η Μαρί και ο Πιέρ ήταν αυτοί που εισήγαγαν την έννοια της ραδιενέργειας. Το 1902 ο Ανρί και ο Πιέρ προτείνονται για Νόμπελ αλλά το όνομα της Μαρί δεν είναι πουθενά. Ο Πιέρ έπειτα από αυτό διαμαρτύρεται με σκοπό να αναγνωριστεί και η δουλειά της γυναίκας του. Έτσι το 1903 ο Πιέρ Κιουρί, η Μαρί Κιουρί και ο Ανρί Μπεκερέλ μοιράζονται το βραβείο Νόμπελ για την μελέτη στο φαινόμενο της ακτινοβολίας και της ραδιενέργειας.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ Α΄Π.Π
Το 1906 η Μαρί θα κλονιστεί βαθύτατα όταν ο Πιέρ μετά από ένα ατύχημα που είχε θα χάσει την ζωή του. Μετά τον θάνατο του συζύγου της η ίδια αναλαμβάνει την θέση του Πιέρ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, γεγονός που την καθιστά την πρώτη γυναίκα που δίδαξε στην σχολή. Το 1911 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια των δύο χημικών στοιχείων, του πολωνίου και του ραδίου. Το 1914 με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πόλεμου η Μαρί ενισχύει τον στρατό της Γαλλίας με χρήματα που είχε κερδίσει από το βραβείο Νόμπελ και σχεδιάζει φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ για να βοηθήσει τους τραυματίες στο πεδίο της μάχης.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Η Μαρί Κιουρί φεύγει από την ζωή στις 4 Ιουλίου του 1934 σε ηλικία 66 ετών από απλαστική αναιμία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είχε προκληθεί από την μακροχρόνια έκθεσή της στην ραδιενέργεια. Η επιστημονική κοινότητα προς ένδειξη σεβασμού και για να την τιμήσει έδωσε το όνομά της για την μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας, το Ci, και στο χημικό στοιχείο Κιούριο.
Κλείνοντας την παρουσίαση αυτή να αναφερθούμε στα λόγια της ίδιας. Είπε λοιπόν:
Τίποτα στην ζωH δεν εIναι για να το φοβOμαστε, αλλA για να το κατανοHσουμε.
MARIE CURIE
Tag:prosopikotites