ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (ISS)
Το 1873 ο Ιούλιος Βερν περιέγραψε στο βιβλίο του τις περιπέτειες του Φιλέα Φογκ ο οποίος κατάφερε να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Σήμερα υπάρχει ένα εργαστήριο σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης που κάνει τον γύρο του κόσμου σε μιάμιση ώρα! Ο λόγος για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Είναι ίσως το πιο φιλόδοξο πρότζεκτ που φτιάχτηκε ποτέ και βρίσκεται σε τροχιά. Το πρώτο κομμάτι του στάλθηκε το 1998 και για τα επόμενα δύο χρόνια προστέθηκαν και άλλα κομμάτια μέχρις ότου ήταν έτοιμος για να δεχτεί το πρώτο του πλήρωμα τον Νοέμβριο του 2000.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Αποτελεί μία διεθνή συνεργασία διαστημικών οργανισμών στην οποία οι πέντε κύριοι συμμετέχοντες είναι η NASA, των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ROSCOSMOS της Ρωσίας, JAXA της Ιαπωνίας, ESA της Ευρώπης και ο CSA, ο καναδικός διαστημικός οργανισμός. Η όλη προσπάθεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία τεράστια σύνθεση lego, η οποία κατασκευή ολοκληρώθηκε από την NASA και τους συνεργάτες της το 2011. Πριν όμως περάσουμε να δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για αυτόν είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον σκοπό του και γιατί είναι σημαντικός ο διεθνής διαστημικός σταθμός.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ISS
Αν ως ανθρωπότητα σκοπό έχουμε να εξερευνήσουμε καινούργιους κόσμους, τότε καλό θα ήταν να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. Ο Διαστημικός Σταθμός είναι ένα από τα πρώτα βήματα αυτής της προετοιμασίας. Τα μαθήματα και οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από εκεί προετοιμάζουν τον άνθρωπο να φτάσει βαθύτερα στο διάστημα από ότι έχει φτάσει ποτέ. Τα πειράματα και οι έρευνες εκεί αφορούν πρωτίστως το πως το να ζεις στο διάστημα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα. Εξαιτίας της πολύ μικρής βαρύτητας οι μυς, τα οστά και το καρδιαγγειακό σύστημα αλλάζουν και μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα. Οι έρευνες συνεπώς αφορούν το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές και αν μπορούν να αναστραφούν. Επίσης γίνονται πειράματα βιολογίας όπως η καλλιέργεια φυτών σε συνθήκες πολύ μικρής βαρύτητας. Γίνεται ακόμα σημαντική έρευνα και βελτίωση εξοπλισμού μιας και πολλές φορές για επιδιόρθωση βλαβών στο εξωτερικό του τμήμα θα πρέπει το πλήρωμα να βγει και να επιδιορθώσει την ζημιά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ISS
Συνήθως στον Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται έξι αστροναύτες, οι οποίοι αλλάζουν κάθε έξι μήνες ώστε κανείς να μην μείνει στο διάστημα περισσότερο από αυτόν τον χρόνο. Το μέγεθος του ξεπερνάει τα 100 μέτρα σε μήκος, κάτι που είναι περίπου στο μέγεθος ενός αμερικανικού γηπέδου ποδοσφαίρου. Ο ISS βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, το οποίο δεν είναι και πολύ υψηλό αρκεί να σκεφτούμε ότι υπάρχουν δορυφόροι σε τροχιά στα 35.000 χιλιόμετρα. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι για να εκτελέσει μία περιστροφή γύρω από την γη χρειάζεται περίπου 92 λεπτά καθώς κινείται με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Και ας περάσουμε στο κομμάτι που μας ενδιαφέρει όλους, το φαγητό! Το μενού στον ISS περιλαμβάνει περισσότερα από 200 προϊόντα, τα οποία φυσικά δεν είναι πάντα διαθέσιμα. Κάθε φορά που ανοίγουν να φάνε ένα γεύμα σκανάρουν το barcode του ώστε να καταγράφονται οι θερμίδες και η διατροφική αξία του προϊόντος. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχουν ψυγεία. Έτσι τα προϊόντα που καταναλώνουν είναι ήδη μαγειρεμένα και φυσικά αποφεύγουν οτιδήποτε τραγανό. Σκεφτείτε τον χαμό που προκαλείται στον καναπέ όταν τρώτε πατατάκια ενώ βλέπετε μία ταινία και τώρα προσθέστε στην εξίσωση και σχεδόν μηδενική βαρύτητα.
Ο Διεθνής Δαστημικός Σταθμός μπορεί να γίνει ορατός από την γη με γυμνό μάτι εξαιτίας του μεγέθους του αλλά και των μεγάλων ανακλαστικών επιφανειών που διαθέτει με αποτέλεσμα να αντανακλά το ηλιακό φως, καθιστώντας τον ένα από τα πιο λαμπρά αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό. Η NASA έχει μία σελίδα που ονομάζεται spot the station στην οποία δίνονται ώρα και μέρος όπου κανείς μπορεί να παρακολουθήσει αυτό το κινούμενο θαύμα της επιστήμης!
Tag:fainomena