ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΤΟΥ WERNER HEISENBERG
Ένας από τους πρωτεργάτες της κβαντικής θεωρίας, νομπελίστας φυσικός, εξαιρετικός πιανίστας και σφοδρός αντίπαλος της ντετερμινιστικής θεωρίας. Ο λόγος φυσικά για τον Werner Heisenberg.
Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1901 στο Wurzburg της Γερμανίας. Ο πατέρας του, August Heisenberg ήταν καθηγητής μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Μονάχου με αποτέλεσμα ο Heisenberg να γνωρίζει αρκετά πράγματα για την Ελληνική γλώσσα. Και σε αυτή τη λεπτομέρεια υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Ιάπωνας φυσικός Yukava ανακάλυψε ένα σωματίδιο που τώρα ονομάζουμε μεσονιο. Η αρχική πρόταση όμως που έγινε για την ονομασία του ήταν το mesotron. Ο Heisenberg όπως είπαμε όμως γνώριζε την Ελληνική και ήξερε πως η λέξη μέσος δεν εμφανίζει κάπου το τρ. Έτσι λοιπόν το όνομα mesotron αντικαταστάθηκε από το όνομα μεσόνιο. Μεγάλωσε σαν λουθιρανός χριστιανός και κατά την διάρκεια των σχολικών του χρόνου του άρεσε να μελετάει την φιλοσοφία του Πλάτωνα. Μάλιστα αρκετά χρόνια αργότερα δήλωσε πως ο τρόπος που είχε διαμορφωθεί το μυαλό του επηρεάστηκαν πολύ από τον Πλάτωνα και έκλεινε προς τη σκέψη πως οι μικρότερες μονάδες της ύλης δεν είναι φυσικά αντικείμενα με την συνήθη έννοια αλλά είναι μορφές και ιδέες που μόνο τα μαθηματικά μπορούν να περιγράψουν.
HEISENBERG ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΕΣ
Από το 1920 και για τα επόμενα τρία χρόνια σπουδάζει μαθηματικά και φυσική στο πανεπιστήμιο του μοναχού υπό τους Arnold Sommerfeld και Wilhelm Wien και στο πανεπιστήμιο του Gottingen υπό τον Niels Bohr και τον David Hilbert. Tο 1923 θα ανακηρυχθεί διδάκτορας και το 1924 έγινε βοηθός του τον Niels Bohr στο πανεπιστήμιο του Gottingen. Ένα χρόνο αργότερα σε ηλικία μόλις 26 ετών θα διοριστεί καθηγητής της θεωρητικής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Λειψίας του 1927 ο Heisenberg θα συνδέσει το όνομα του μία για πάντα με την διάσημη αρχή, την αρχή της απροσδιοριστίας ή αλλιώς η αρχή της αβεβαιότητας. Μία αρχή που κάνει λόγο για την θέση και την ορμή ενός σωματιδίου και εμπεριέχει μέσα στις έννοιες αυτές την έννοια του σφάλματος. Μας λέει δηλαδή πως όσο περισσότερο ακριβής γινόμαστε με την ταχύτητα ενός σωματιδίου τόσο λιγότερα μπορούμε να ξέρουμε για το που αυτό βρίσκεται και ανάποδα. Το 1932 βραβεύεται με το βραβείο Νόμπελ για την σημαντική εργασία του στην κβαντική μηχανική.
HEISENBERG ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
Ερχόμαστε στο έτος 1937 όπου η έδρα της θεωρητικής φυσικής του πανεπιστημίου του Μονάχου θα μείνει κενή και για την θέση αυτή φυσικά ένας από τους καταλληλότερους για να την καταλάβει ήταν ο Heisenberg. Όμως οι ναζιστικοί κύκλοι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να εμποδίσουν τον Ηeisenberg από το να πάρει την θέση αυτή. Ο λόγος φυσικά είναι ότι είχε υποστηρίξει πολλά επιστημονικά πορίσματα που είχαν δημοσιεύσει Εβραίοι φυσικοί όπως ο Αlbert Εinstein και η Lisa Meitner. Βέβαια από το 1940 οι ναζί υποχωρούν διότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται το πόσο απαραίτητες ήταν οι γνώσεις και το μυαλό του για την ανάπτυξη κατά κύριο λόγο στις έρευνες της πυρηνικής φυσικής. Ο Ηeisenberg ήταν λάτρης της κλασικής μουσικής και ένας καταξιωμένος πιανίστας. Το πάθος και η αγάπη του για τη μουσική ήταν αυτά που θα έφερναν στον δρόμο του και τη μεγάλη του αγάπη. Τον Ιανουάριο του 1937 θα γνωρίσει την Ελίζαμπετ σε ένα μουσικό ρεσιτάλ και λίγους μήνες αργότερα παντρεύονται. Από τον γάμο αυτό θα αποκτήσουν επτά παιδιά. Η συνεισφορά του ήταν επίσης μεγάλη και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μιας και βοήθησε σημαντικά στην επιστημονική ανόρθωση της Γερμανίας διότι όπως φαντάζεστε οι καταστροφές στα πανεπιστημιακά εργαστήρια ήταν μεγάλες. Ο Werner Heisenberg φεύγει από την ζωή 1 Φεβρουαρίου του 1976 από καρκίνο στα νεφρά.