ALBERT EINSTEIN Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουμε επιστήμονες που υπηρέτησαν τον κλάδο της Φυσικής και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πράγματα για την ζωή και το έργο τους διότι ο τρόπος για να εξελιχθείς στην ζωή γίνεται με δύο τρόπους. Είτε μελετώντας τους σημαντικούς είτε προσπαθώντας να γίνεις ένας από αυτούς. Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη μόνο περίπτωση μπορείς να πετύχεις την δεύτερη. Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα για την ζωή και το έργο του μεγάλου Albert Einstein.
Tι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:
1879 – Η Γεννηση του και τα πρωτα χρονια
Ο Albert Einstein γεννήθηκε στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας το 1879. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και η μητέρα του ήταν πιανίστρια, από όπου και πήρε το πάθος και την αγάπη για το βιολί που δεν άφησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Einstein ξεκίνησε να μιλάει κάπως αργά σε ηλικία 3 χρόνων και στο σχολείο οι επιδόσεις του ήταν μέτριες. Το πνεύμα του ήταν επαναστατικό. Ο ίδιος πίστευε πως το σχολείο αποτελεί καψώνι για ανεγκέφαλους. Έλεγε χαρακτηριστικά πως το μόνο πράγμα που εμποδίζει την μάθηση μου είναι η εκπαίδευση. Έτσι προτιμούσε να μελετάει στο σπίτι. Στην μέχρι τότε σχολική του πορεία την γνώμη τον γονιών του ήρθαν να την αλλάξουν δύο δώρα που του έκανε ο πατέρας του. Μια πυξίδα και ένα βιβλίο γεωμετρίας. Τον συγκλόνιζε η ιδέα για το πως μια βελόνα μπορεί πάντα να δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση. Του γεννούσε ερωτήματα και ιδέες. Όσον αφορά στο βιβλίο γεωμετρίας ήταν ενθουσιασμένος για τον τρόπο που μπορεί κανείς να αποδεικνύει πράγματα χρησιμοποιώντας λογική και αξιώματα. Η έντονη αναζήτηση του ξεκινάει στην ηλικία των 16 όταν προσπαθεί να φανταστεί τον εαυτό του να τρέχει δίπλα σε μια ακτίνα φωτός.
1896 – Πανεπιστημιο και Φοιτητικα Χρονια
Το 1896 καταφέρνει και εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, όπου και εκεί δεν αποτελεί πρότυπο φοιτητή. Είναι αντιδραστικός, απουσιάζει από αρκετά μαθήματα κόβεται από το μάθημα ‘Πειράματα Φυσικής’ και ανατινάζει ένα εργαστήριο. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε για το οξύμωρο της υπόθεσης πως στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης τότε είχε δοθεί μια διάλεξη από τον καταξιωμένο φυσικό Λόρδο Kelvin στην οποία ο ίδιος λέει ότι στην φυσική δεν απομένει τίποτα νέο να ανακαλυφθεί. Ο Einstein αποφοίτησε το 1900. Στην πορεία του εκεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χαμηλές του επιδόσεις στα μαθηματικά. Και ο ίδιος αργότερα παραδέχτηκε πως δεν είχε αντιληφθεί το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένες είναι οι βασικές αρχές της Φυσικής με την χρησιμότητα των μαθηματικών.
1902 – Η πρωτη του δουλεια σε γραφειο ευρεσιτεχνιων
Το 1902 προσλαμβάνεται στο γραφείο ευρεσιτεχνιών, θέση αρκετά καίρια για την πορεία του αφού εκεί την ευχέρεια να μελετήσει πολλούς φακέλους με διπλώματα ευρεσιτεχνιών και να ξεκινήσει την δική του έρευνα.
1905 – Ειδικη Θεωρια της Σχετικοτητας
Έτσι φτάνουμε στο 1905 όπου και δημοσιεύει το άρθρο του για την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας.
Η θεωρία αυτή έφερε δυο νέες παραδοχές. Πρώτων ότι η ταχύτητα του φωτός είναι ίδια σε όλα τα συστήματα συντεταγμένων που βρίσκονται σε σχετική ομαλή κίνηση. Και δεύτερον ότι όλοι οι νόμοι της Φύσης είναι ίδιοι σε όλα τα συστήματα συντεταγμένων που βρίσκονται σε σχετική ομαλή κίνηση.
1905 – ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Λίγα χρόνια αργότερα το 1916 δημοσιεύει σε άρθρο του την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Στην Θεωρία αυτήν εισάγονται πλέον έννοιες όπως ότι η ύλη προκαλεί καμπύλωση του χώρου. Ότι η βαρύτητα δεν είναι δύναμη άλλα αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα σώματα ακολουθούν τον συντομότερο δρόμο μέσα από την καμπύλωση του χώρου.
1921 ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΟ φωτοηλεκτρικο φαινομενο
Φτάνουμε στο 1921 όπου και τιμάται με το βραβείο Νόμπελ της Βασιλικής Ακαδημίας της Σουηδίας για την εργασία του πάνω στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται σε μια κβαντική διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνονται ηλεκτρόνια από μια επιφάνεια όταν πέσει σε αυτήν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συχνότητας τέτοιας που θα κάνει τα ηλεκτρόνια να υπερπηδήσουν το φράγμα της δυναμικής τους ενέργειας που τα συγκρατεί στην επιφάνεια αυτή.
1933 ΤΟ ναζιστικΟ καθεστώς ΤΟΝ ΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Από της αρχές του 1933 το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας θεωρεί τον Einstein απειλή τόσο για την εβραϊκή καταγωγή του όσο και για το κοφτερό του μυαλό. Έτσι του καθαιρούν την περιουσία και τον διώχνουν από τις θέσεις όπου κατείχε. Μετά από αρκετά ταξίδια εγκαθίσταται στην Αμερική όπου και γίνεται διευθυντής στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
1939 – Einstein και Η ατομικh βoμβα
Ας ρίξουμε μία ματιά στην σύνδεση του ονόματος του με την ατομική βόμβα. Όλα ξεκινούν το 1939 όπου ο Einstein προειδοποιεί τον πρόεδρο Ρούσβελτ με μια επιστολή για την σκέψη κατασκευής ατομικής βόμβας από τους γερμανούς. Με το πρόσχημα αυτό τον πείθει να χρηματοδοτήσει την μελέτη και κατασκευή ατομικής βόμβας. Σκοπός βέβαια του Einstein ήταν η πειραματική χρήσης αυτής σε κάποιο ερημονήσι με θεατές αρχηγούς κρατών. Στην θέα της μεγάλης δύναμης της βόμβας λοιπόν υπέθετε ότι θα υπογράφονταν συνθήκες ειρήνης. Έτσι θα αποφεύγονταν ο πόλεμος και ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων. Την ιστορία δυστυχώς την γνωρίζουμε και το 1945 πέφτουν οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι με ολέθρια αποτελέσματα. Ο Einstein δήλωσε έκτοτε πως καλύτερα να μου κοβόταν το χέρι παρά να έστελνα εκείνη την αρχική επιστολή στον πρόεδρο Ρούσβελτ.
1955 – ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ EINSTEIN
Το 1948 διαγνώσθηκε με ανεύρυσμα και η εγχείρηση που κάνει δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το 1955 το ανεύρυσμα κάνει πάλι την εμφάνιση του αλλά ο ίδιος υπογράφει πως δεν θέλει κάποια θεραπεία. Έτσι λοιπόν στις 15 Απριλίου του 1955 φεύγει από την ζωή.
Κλείνοντας την παρουσίαση αυτή να αναφερθούμε στα λόγια του ίδιου:
Το μυστηριο ειναι οτι ομορφοτερο μπορουμε να βιωσουμε.
Ειναι η πηγη καθε αληθινης τεχνης και αληθινης επιστημης ΚΑΙ με εργαλεια την φαντασια και την γνωση μπορουμε να φτασουμε οπουδηποτε.
Albert Einstein
Για αυτό λοιπόν αγκαλιάστε το μυστήριο, κατακτήστε γνώσεις και φυσικά μην κλείσετε ποτέ την πόρτα στην φαντασία σας.
Ποιος είναι ο επόμενος επιστήμονας που θα ήθελες να σου παρουσιάσω; Γράψε μου στα σχόλια!