ALAN TURING Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ
Άγγλος μαθηματικός, κρυπτογράφος, πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και ήρωας πολέμου, καθώς έσπασε τους μυστικούς κώδικες των γερμανικών στρατευμάτων σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Ο ίδιος άνθρωπος καταδικάστηκε και αντιμετωπίστηκε σκληρά σύμφωνα με τους ομοφοβικούς νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο λόγος για τον Άλαν Τούρινγκ.
Tι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ALAN TURING
Γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1912 στο Paddington του Λονδίνου. O πατέρας του ήταν μέλος της ινδικής δημόσιας υπηρεσίας με αποτέλεσμα αυτός μαζί με τη μητέρα του να ταξιδεύουν αρκετά για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να αφήνουν τον ίδιο και το μεγαλύτερο αδερφό του σε φίλους στην Αγγλία. Στην ηλικία των έξι ετών ξεκινάει το σχολείο όπου και η διευθύντρια αναγνωρίζει αμέσως τη μεγαλοφυΐα του στα μαθηματικά. Στα 14 του ξεκινάει ως εσώκλειστος στο σχολείο Sherborne. Και εδώ υπάρχει μία φοβερή ιστορία… Η πρώτη μέρα στο σχολείο συνέπεσε με μία γενική απεργία με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να καλύψει την απόσταση των 97 χιλιομέτρων από το σπίτι του έως το σχολείο. Και τι έκανε; Παίρνει το ποδήλατο του και διανύει όλη αυτή τη διαδρομή προκειμένου να φτάσει εγκαίρως στο σχολείο! Στο συγκεκριμένο σχολείο οι ικανότητες του δεν εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως, με τον ίδιο τον διευθυντή να δηλώνει πως αν πρόκειται να ασχοληθείς με τις θετικές επιστήμες, χάνεις τον χρόνο σου εδώ. Παρόλα αυτά ο ίδιος συνεχίζει, μελετάει προχωρημένα μαθηματικά και το 1928 σε ηλικία 16 ετών μελετάει το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν το οποίο όχι μόνο καταλαβαίνει αλλά γράφει και μία εργασία σχετικά με αυτό όσον αφορά τους νόμους των κινήσεων, η οποία εργασία βέβαια δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.
ALAN TURING-CHRISTOPHER MORCOM
Το 1928 θα συμβεί ένα γεγονός που επρόκειτο να επηρεάσει πολύ την ζωή του Τούρινγκ. Θα γνωρίσει ένα νέο συμμαθητή του εν ονόματι Christopher Morcom. Οι δυο τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι και αντάλλασαν επιστημονικές ιδέες. Και ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο Τούρινγκ κατάφερε να βρει κάποιον που θα μπορούσε να μοιραστεί τις σκέψεις και τις ιδέες του. Ο Κρίστοφερ περιγράφεται ως η πρώτη αγάπη του Τούρινγκ, όμως η φιλία αυτή δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ μιας και τον Φεβρουάριο του 1930 ο Christopher θα χάσει την ζωή του από επιπλοκές της βοοειδους φυματίωσης. Μετά το οδυνηρό συμβάν ο Άλαν στρέφει τις σκέψεις του στο ερώτημα πώς ο ανθρώπινος νους ενσωματώνεται στην ύλη και αν κατά συνέπεια θα μπορούσε να απελευθερωθεί από την ύλη μετά τον θάνατο. Η σκέψη αυτή τον οδήγησε στο να φανταστεί το μυαλό σαν μία μηχανή που θα μπορούσε να αναδημιουργηθεί με μαθηματική λογική . Το 1931 μπαίνει ως φοιτητής στο King’s College του πανεπιστημίου του Cambridge και το 1934 παίρνει το πτυχίο του με άριστα στα μαθηματικά. Λίγο αργότερα το 1938 παίρνει και το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Princeton.
Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ερχόμαστε στο έτος 1939 όπου ξεσπάει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στην Ευρώπη και βρίσκει τον Alan Turing να εργάζεται στο Bletchley Park πάνω στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών μηνυμάτων. Εκεί προσπαθούσαν να σπάσουν τους κώδικες των κρυπτογραφημένων γερμανικών μηνυμάτων προκειμένου να δώσουν χρονική υπέροχη στους συμμάχους σχετικά με τα σχέδια των γερμανικών στρατευμάτων όσον αφορά τις περιοχές που θα χτυπούσαν. Με την εξαιρετική του ικανότητα στην παρατήρηση μοτίβων αυτός και η ομάδα του άρχισαν να σπάνε ολοένα και περισσότερα κωδικοποιημένα μηνύματα. Καθώς ο πόλεμος προχωρούσε και τα μηνύματα γινόντουσαν ολοένα και πιο πολύπλοκα η ομάδα του Turing έφτιαχνε ακόμα πιο προηγμένες μηχανές αποκρυπτογράφησης φτάνοντας σε σημείο να σπάνε περισσότερα από 84.000 κρυπτογραφημένα μηνύματα μηνιαίως. Με τον τρόπο αυτό η δουλειά του μείωσε κατά πολύ την διάρκεια του πολέμου σώζοντας κατά αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ζωές.
ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Ο Alan Turing ήταν ομοφυλόφιλος, γεγονός που την εποχή εκείνη θεωρούνταν καταδικαστέο και έγκλημα στην Μεγάλη Βρετανία. Τον Ιανουάριο του 1952 θα πέσει θύμα ληστείας και έπειτα από έρευνες της αστυνομίας αποδείχθηκε πως ένας εκ των συνεργατών ήταν ο Arnold Murray με τον οποίον Turing είχε σεξουαλικές σχέσεις. Έτσι λοιπόν ο Τούρινγκ κατηγορήθηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής και καταδικάστηκε. Μετά την δική του δόθηκαν δύο επιλογές, η πρώτη ήταν η φυλάκισή, την οποία απέρριψε και η δεύτερη ήταν η θεραπεία με ορμόνες οιστρογόνων. Η θεραπεία αυτή όμως είχε φοβερές παρενέργειες στην υγεία του, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική. Στις 8 Ιουνίου του 1954 η οικονόμος του τον βρήκε νεκρό και δίπλα από το πτώμα του βρέθηκε ένα μισοφαγωμένο μήλο επαλειμμένο με κυάνιο. Ο Alan Turing υπήρξε μία εκκεντρική φυσιογνωμία, ταγμένος στην επιστήμη του, εσωστρεφής και άθεος, η δουλειά του οποίου διαμόρφωσε τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε δημόσια συγγνώμη για την συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Alan Turing. Την παρουσίαση αυτή θα την κλείσουμε με τα λόγια του ίδιου που είπε: ξέρετε γιατί αρέσει στους ανθρώπους η βία; Είναι γιατί τους κάνει να αισθάνονται καλά. Οι άνθρωποι βρίσκουν την βία βαθιά ικανοποιητική. Αλλά αν αφαιρέσεις την ικανοποίησή τότε η πράξη αυτή είναι κενή.
Tag:prosopikotites